Home

INTERCANVI ENTRE LES BANDES DE CATRAL I CREVILLENT

Aquest cap de setmana, dintre de la IX Campanya d'Intercanvis Musicals, tindran lloc dos concerts a càrrec de les bandes de la Societat Unión Musical “La Constancia” de Catral i la de la nostra Societat “Unió Musical” de Crevillent. El primer d'aquestos, el dissabte 20 d'octubre, a les 21:00 hores, en la Casa de Cultura de Catral; i el segon, el diumenge 21, a les 12:00 hores, en l'Auditori de la Casa Municipal de Cultura “José Candela Lledó” de Crevillent.

“La Constancia” és, sense cap gènere de dubte, un referent bandístic a nivell regional, que queda acreditat en repetides ocasions mitjançant les seves reeixides participacions en certàmens provincials i regionals de bandes de música. A més, digne d'esment és l'ambiciós projecte educatiu que han iniciat recentment, amb la inauguració d'un Conservatori Professional de Música i Dansa.

De la nostra “Unió Musical” poc cal comentar. D'un temps fins ací estem obtenint la millor recompensa possible: que el públic crevillentí, la nostra gent, acudisca cada volta en major mesura als nostres concerts. Esperem que aquest intercanvi en no siga una excepció.

El programa a interpretar per "La Constancia”, sota la direcció del seu titular, Leonardo M. Martínez Cayuelas, serà el següent:

LA LEYENDA DE LA MALINCHE (en un únic moviment, Salvador Sebastiá)

"La ruta de Hernán Cortés", "La leyenda de la Malinche", "Canción de amor", "La conquista de México-Tecnochtitaln".

La leyenda de la Malinche és una peça narrativa que conta la ruta d'Hernán Cortés i el seu desembarcament en la península de Yucatán. Sebastiá posa sobre el pentagrama els episodis bèl·lics i els paisatges insòlits del lloc. Malinche va ser el personatge nadiu que va acompanyar els espanyols en el seu recorregut i que dóna motiu a un episodi amorós al pas dels braus conquistadors espanyols que, després de travessar l'Atlàntic, van aconseguir el domini d'aquestes terres mexicanes. Molts efectes especials, a destacar l'ús dels clarinets com percussió.

EL BARBER DE SEVILLA (Obertura, G. Rossini)

Rossini va escriure aquesta òpera en un temps rècord. Anys després Rossini aclariria que havia acabat El Barber de Sevilla en només tretze dies. Hi va haver almenys cinc compositors que van escriure obres amb el mateix tema. No obstant això, l'obra de Rossini és l'òpera més coneguda sobre el tema i és, pràcticament des de la seva estrena en 1816, una de les òperes preferides pel públic amb justa raó. L'obertura del Barber de Sevilla se sol tocar amb freqüència en els concerts. El seu caràcter alegre, graciós i humorístic prepara psicològicament al públic per a l'ambient que es desenvolupa en la resta de l'òpera. Aquesta música havia estat utilitzada pel compositor en dues òperes anteriors (Lisabetta, Regina d'Inghilterra i Aureliano en Palmira). No obstant això, ha quedat lligada de manera definitiva al Barber de Sevilla. L'obertura, que té forma tripartida, s'inicia amb una crida d'atenció, semblant al principi per una banda que funciona de manera introductòria. Després, comença una de les seccions més conegudes del Barber de Sevilla, o potser hauríem de dir d'Aureliano en Palmira.

Per la seva banda, la nostra banda interpretarà el següent repertori, sota la direcció del nostre mestre Manuel Mondéjar Criado:

CANTERBURY CHORALE (Jan Van der Roost, 1956)

A petició de Robert Leveugle, president de la “Brassband Amiden Brabant”, el compositor belga Jan Van der Roost va compondre aquesta obra de gran colorit, inspirat en una visita que va realitzar a l'esplèndida catedral de Canterbury, on a través dels anys han sonat magnífiques composicions. Una perfecta conjugació de frases exposades per solistes i reduïts grups de cambra, alternades amb la totalitat de la massa instrumental, aconseguix tractar la sonoritat de la banda com si d'un majestuós òrgan es tractara.

ALPINE FANFARE (Franco Cesarini, 1961)

Aquesta obertura està dedicada a la “Swiss-Els-Band/” i al seu director Kurt Brogli, i com el seu propi nom suggerix, l'obra consta de dos elements de caràcter fanfàrric al principi i al final de l'obra, i la majestuositat predominant durant tot el treball queda reforçada amb l'aparició d'un solemne tema central.

POEMA ALPESTRE (Franco Cesarini, 1961)

Per a un suís com Franco Cesarini que ha crescut en una terra envoltada on l'horitzó està delimitat per complet per la imponent i majestuosa cadena muntanyenca dels Alps, significa créixer amb la muntanya omnipresent en l'ànima i el cor en tot moment. Com diu el propi compositor “les muntanyes són el símbol de la trobada entre el món material i l'espiritual” i els moments alterns de realitat, materials, amb aquells que són eteris, espirituals, és una cosa que està present durant tota l'obra. En 1999, data de la composició d'aquest poema sinfònic, es va commemorar el 50 aniversari de la mort de Richard Strauss i la seua Simfonia Alpina va ser una font d'inspiració per a crear un modest tribut a la seva memòria.

Cap destacar que la nostra banda va interpretar el Poema Alpestre —i Canterbury Chorale— recentment, per primera vegada, en l'auditori de la veïna localitat de Coix. Per tant, el concert del diumenge 21 serà la primera ocasió que tinga el nostre públic d'escoltar, en viu, aquesta magnífica i ambiciosa obra.

La IX Campanya d'Intercanvis Musicals, en la qual s'emmarquen aquests concerts, està organitzada per la FSMCV i per la Conselleria de Governació de la Generalitat Valenciana, amb el patrocini de la pròpia Conselleria. Des de la Societat “Unió Musical” de Crevillent volem, a més, agrair la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l'Excm. Aj. de Crevillent per la cessió de les instal·lacions municipals per a l'intercanvi; així com a l'Excm. Aj. de Catral i a La “Constancia” per idèntic motiu.

Joomlart