Home

CRÒNICA CERTAMEN LA SÉNIA

“JUNTS FEM MÚSICA. JUNTS FEM HISTÒRIA”

Este lema bé podria dir-se que és el resum perfecte de la manera en què s'ha arribat a aconseguir el primer gran èxit internacional de la Societat "Unión Musical" de Crevillent. Mesos i mesos compartint hores de treball per fer música. I una cita amb la història: el dia, 14 d abril, el lloc, la Casa de Cultura de la Sénia, l'hora, les 19:30. I tot això en el marc de la primera secció d'un dels certàmens més prestigiosos de tot Europa, el Certamen Internacional de Bandes de Música "Vila de la Sénia", que enguany 2013 complia la seua setena edició.


Abans de començar l'actuació, ja sobre l'escenari, el mestre director Manuel Mondéjar, amb un gest de complicitat, va recordar als músics que era el moment de passar-ho bé. I va sonar elegant, senyorial, el pasdoble "Cielo Andaluz", de Pascual Marquina.


Després va arribar el moment d'acompanyar al déu Bacus a provar els vins de la serralada americana coneguda com Blue Ridge. La secció greu de la banda va donar el tret d’eixida ii els fagots mostrar el camí als altres companys. Així va començar a sonar l'obra obligada, "Bacchus on Blue Ridge", de Joseph Horovitz.


I va arribar el moment de donar el do de pit. L'obra de lliure elecció: "Symphony No 2", de John Barnes Chance. Una obra sublim, intensa, la interpretació de la qual necessita un grau màxim de concentració. Amb precisió mil·limètrica coincidien en els primers compassos les flautes i el vibràfon. Uns compassos després, el nostre president, Julián Mas Talavera, començava a ser conscient que els seus xics podien fer alguna cosa gran, i la regidora de cultura, Loreto Mallol Sala, contenia la respiració davant la tensió i la intensitat del moment.


En acabar, entre els aplaudiments del públic destacava especialment el president del tribunal del certamen, el mundialment prestigiós compositor belga André Waignein qui, flanquejat pels seus companys de tribunal —el professor i director britànic Timothy Reynish i el prestigiós compositor novelder Óscar Navarro—, aplaudia amb gran entusiasme la interpretació de la nostra banda.


Després de més d'una hora d'espera, el secretari del jurat, Josep Antoni Vila, compareixia a l'escenari per donar lectura a l'acta de la deliberació del tribunal. Va anomenar a les bandes per ordre d'actuació, indicant la seva puntuació, sobre un màxim de 330 punts:

- Ateneu Musical de la Vila Joiosa: 276,5 punts, Segon Premi.

- Unió Musical Santa Cecília d'Onda: 265,5 punts...

En aquest moment els nostres músics van esclatar en crits d’alegria mentre, a l'escenari, els representants municipals de la Vila Joiosa i Onda ja donaven l'enhorabona a Loreto Mallol. I l'alegria va arribar al punt àlgid quan el senyor Josep Antoni Vila va dir: "I última banda participant, Unió Musical de Crevillent, amb 310 punts. Per lo tant, primer premi i premi especial de l'Ajuntament de la Sénia a la Unió Musical de Crevillent". Tot seguit els músics van corejar a l'uníson el cognom del seu mestre director. Aquest "Mondéjar, Mondéjar" que va ressonar a la sala, va ser el merescut reconeixement al treball d'un gran professional que ha guiat els seus deixebles, a base de treball i humilitat, a aconseguir tan rotund èxit.


En acabar l'acte protocol·lari, el president del jurat, André Waignein, va conversar amb el nostre president, el nostre director i amb alguns músics, donant elogis tant a l'agrupació com al seu director i reconeixent que l'actuació de la banda crevillentina va posar en diversos moments els pèls de punta. Elogis que, sense cap dubte, tenen un gran valor, venint d'un professional tan rellevant en el món de la música.


A més de l'èxit de la nostra banda, en segona secció va guanyar el primer premi la banda de la Societat Musical "La Armónica" de Cox, de manera que la comarca musical Vega Baixa-Baix Vinalopó es posiciona com un dels territoris de referència en el pla bandístic europeu.

Joomlart